Az orvos és a zenész színpadi esete az infarktussal

Ferenczi György, az ismert blues-zenész a budapesti Művészetek Palotájában lépett fel, amikor előadás közben szívinfarktust kapott. Amíg megérkeztek a mentők, a győri dr. Dézsi Csaba András telefonos tanácsai alapján tartották életben.

Ferenczi György sokoldalú muzsikus, szájharmonika-művész. A Rackajam együttessel fúziós zenét játszik, melyben a blues és a magyar népzene, a country, a rock and roll stílusjegyei a meghatározóak. Muzsikája utánozhatatlanul egyedi, mint ahogy színes, örökmozgó egyénisége is.

„Az ott Papp Laci?” – mutatok a könyökénél látható tetoválásra.

„Ő. Alatta meg Ludas Matyi” – feleli mosolyogva, majd folytatja: Papp Laci háromszor volt olimpiai bajnok. „Ludas Matyi meg háromszor verte vissza az őt ért sérelmeket. Úgy látszik, tényleg három a Magyar igazság.” Ferenczi György a magánéletben békés ember, de sportolóként bokszol az MTK-ban. Adódik a kérdés: Ilyen jó egészségnek örvend?

A kézhajlatnál Papp Laci

„Megmentettek, azóta Dézsi professzor már ötször katéterezett, sztenteket ültetett az ereimbe. Én lettem a pesterzsébeti vasember. Egyébként a bunyónak, mint sportnak köszönhetem, hogy megismertem a testem. Tudom, mire vagyok képes, koordináltabb a mozgásom, céltudatosabbá váltam” – vallja Ferenczi Gyuri.

A tíz évvel ezelőtti, “nyilvános” infarktusa után most már biztonságban érzi magát. „Fogytam húsz kilót, eldobtam a cigarettát, megválogatom, mit eszek. Ezzel együtt rendszeresen járok ellenőrzésre is Csabához” – válaszolja.

Mikor a Művészetek Palotájában rosszul lett először a mentőket riasztották, aztán a kultúraszervezésből jól ismert szintén győri Borsa Kata felhívta Dézsi professzort, aki gyors, céltudatos kérdéseivel a távolból diagnosztizált. „Csaba mondta, mit tegyenek velem. A kiérkező mentők a Városmajorba vittek, a szív és érgyógyászati klinikán Merkely professzor hárította el az életveszélyt. Az idő során pedig barátok lettünk dr. Dézsi Csaba Andrással.”

„Ha telefonálunk egymásnak, órákig nem szakítjuk meg a vonalat. Csaba alaposan ismeri és szereti a rock ‘n roll zenét, én azon belül inkább a blues felé mentem el. Hoztam is neki egy blues szájharmonikát, szívesen megtanítom játszani. Biztos vagyok benne, játszunk mi még együtt, közös színpadon. A két hivatásban az is közös, hogy 50 százalékban tehetség kell hozzá, a többi szorgalom, munka, tanulás, gyakorlás. Én ma is órákat gyakorlok, a bunyó után előbb nagybőgőn, aztán hegedűn skálázom, utána jöhet a szájharmonika, meg a gitár.”

Ferenczi Gyuri pörgős életet él, de valójában ez az, ami őt élteti. „Van valami jelzésszerű abban, hogy Csaba általában rock ‘n roll zenére operál. Legutóbb a műtőasztalon AC/DC számot kértem tőle, ez a zenekar az ő kedvence is. Nem volt kellemetlen a beavatkozás, de egy koncerten azért szívesebben hallgatnám őket. Remélem Győrben a műtőn kívül, élőben is láthatom, hallhatom majd a rock legendáit” – zárta szavait a zenész.

Kapcsolódó bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük