SZAVAZZUNK – Ön betiltaná a tűzijátékot?

Az állatoknak idegrendszeri zavarokat és szívproblémákat okoznak a petárdák durrogásai. Világszerte népszerűek azok a városok, országok, ahol betiltják a hanghatással járó tűzijátékokat. Szeretnénk, ha Győr is elindulna ezen az úton, de előtte kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére.

„Tatán győztek a vadludak” – zengte az országos sajtó 2018 év végén, miután bejelentették, hogy a madarakat védve nem lesz szilveszterkor tűzijáték, de ugyanígy döntöttek a Galápagos-szigeteken is. Ecuador kormánya csak „hangtompított” tűzijátékot engedélyez szilveszterkor a szigeteken az állatvilág védelmében. A kezdeményezések hatalmas országos és világ sajtóvisszhangot kaptak, mindenki példaként említi őket.

Győrben négy olyan rendezvény van, ahol a város megbízásából van tűzijáték. Ilyen a Nyárnyitó, a Győrkőcfesztivál, a Nyárzáró és Szilveszter éjszaka. Az év utolsó napján a törvény engedélyezi, hogy 18 óra és reggel 6 óra között a lakosság használhat pirotechnikai eszközöket. A petárdázás ekkor is szigorúan tilos.

Polgármesterré választásom esetén – tekintettel a számos balesetre és a házi- és vadonélő állatokra gyakorolt sokkoló hatásokra – a tűzijátékok korlátozását, illetve teljes betiltását tervezem Győr teljes területén. Ha a korlátozás mellett döntenek, akkor megvizsgáljuk, hogy milyen kereteken belül tudjuk ezt véghez vinni.

A tüzijátékokra fordított összeget az önkormányzat jótékony célokra fogja használni.

Kérdésem: korlátozás, vagy teljes betiltás legyen?

Polgármesterré választásom esetén – tekintettel a számos balesetre és a házi- és a városban vadonélő állatokra gyakorolt…

Közzétette: Dr.Dézsi Csaba András – 2019. december 28., szombat

Az Önök véleménye fontos számomra! Én szívem szerint teljesen betiltanám, de döntsenek a győriek. Kérem, szavazzanak!

A kérdés most a legaktuálisabb. Kérem, hogy január 10-ig válasszanak!

Köztudott, hogy a háziállatok, de leginkább a kutyák számára rettegett és szokatlan dolog a tűzijáték. Még a jó idegrendszerű kutyákat is megviseli a hang és fényhatás. A kutyák robbanásként élik meg a hanghatásokat és ilyenkor olyan teljesítményre képesek, amire nem is gondol a háziállat gazdája. Átugranak magas kerítéseket, erős láncokat is elszakítanak, sokkos állapotba kerülnek. Kérem, vigyázzanak a tűzijáték ideje alatt szeretett háziállataikra.

Kapcsolódó bejegyzés

37 Replies to “SZAVAZZUNK – Ön betiltaná a tűzijátékot?”

 1. Teljes mértékben egyetértek! Be kell tiltani. Helyette lehetne fényjáték, az csendes s mégis fokozza az ünnepi hangulatot.

 2. Csak a Belvárosban, csak szilveszterkor, de akkor is a hang nélkülit támogatnám.

 3. A magán tűzijátékot tiltanám meg. Évente kétszer a nyári játékok zárásaként illetve a szilveszteri tűzijátékot szervezett keretek között a város rendezésében megtartanám.

 4. Természetesen betiltanám. Semmi szükség nincs rá és pénzkidobás, az mehetne más hasznosabb célra is pl. a kórháznak. Ma már olyan színvonalas fényjátékot tudnak biztosítani hogy többszörösen felülmúlja egy Tüzijáték színvonalát. Ne felejtsük el a petárdákat se mert azok ugyanolyan károsak azokat is be kellene tiltani

 5. Teljss betiltás! A környezetünket is szennyezi, hasznosabb dolgokra is lehet fordítani.

 6. A nagy hanghatással járó tűzijáték teljes betiltása mellett érvelek. A petárda a legundorítóbb.. itt, Marcalvárosban beledobják a fém szemesbe. Akkora hanggal jár, h beleremegnek a falak. Kiskutyánk, cicank retteg..
  A város azon időszakokban, amikor a fénytechnikai eszközöket használják, egy háborús övezetté válik… az állatok szeretete és védelme szempontjából teljesen betiltanám. Szenvedés ez nekik… a hatásukat mindenki ismeri.
  Fontos szempont a beteg emberek, szívbetegek, epilepsziások,
  autisták, mentális betegek védelme is. Gyakorlatilag emberéleteket is veszélyeztet, beleértve a petardázók testi épsegét is.. Bizonyítottan, halált is okozhat és okozott már a robbanás hangja általi ijedtség miatt.
  Ezenkívül rengeteg kidobott pénz. Nem beszélve a sok-sok szemétről, ami marad utána.. Semmi értelmét nem látom. Fordíthatnák hasznos célra ezt az összeget, pl. az Állatmenhelyre.. /esetleg fényjátékkal helyettesítve../
  Kérem Önt Professzor Úr, tegyen meg mindent azért, h imádott városunkban legyen betiltva ez a rettenet.
  Tisztelettel: Paray László Gábor, Győr

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük