A Béke lángja Győrbe érkezett

Megérkezett a Béke lángja a Kossuth utcai református templomba is. Az Öt templom advent rendezvény szervezői elhozták a lángot, amit presbiterként adhattam át a híveknek arany vasárnap délelőttjén.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett.

Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. Lámpásba zárva hozzák aztán repülővel Bécsbe, ahol egy hatalmas és nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a Lángot. Ezt követően a Betlehemi Láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral, vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre, mécsesről mécsesre a cserkészek, hogy elvigyék városuk templomaiba, hogy onnan minél több család otthonába eljutva karácsonyig folyamatosan égjen.

Az otthonokban fénylő Békeláng imádságra hívó jelenléte összeköti a magyar családokat a világ különböző pontjain élő keresztényekkel, és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított Békeláng azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani. Az összetartozás, a biztonság, a kölcsönös bizalom és szeretet jele ez a láng. A Születés Bazilika az egyik legősibb keresztény kultuszhely, amely nevét arról kapta, hogy Jézus Krisztus születésének helyére építették. Az épületet egy kicsiny barlang fölé emelték, amelynek legjelentősebb része épp az előbb említett Születési Barlang, amit Jézus születési helyeként tartanak nyilván. Itt található egy fényes csillag a születés pontos helyét jelölve, amelyet egy lámpás világít meg, amely tizenöt keresztény felekezetet szimbolizál.

Kapcsolódó bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük