A hit összeköt és biztonságot ad

A várospolitika szempontjából is tanulságos és megszívlelendő, hogy az Újvárosban együtt élő felekezetek azt keresik egymásban, ami összeköti, nem pedig azt, ami elválasztja őket.

A Győri Református Egyházközség presbiterként képviseltem vasárnap az Insula Lutherana épületegyüttes ünnepélyes átadásán az evangélikus Öregtemplomban. A kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház 2013-ban kötött megállapodást, miszerint az állam 4,7 milliárd forinttal támogatja az Európában példa nélküli evangélikus sziget felújítását. A felújítást egyrészt a korszerűtlen épületek, másrészt a hiányos funkcionális egységek indokolták.

A projekt előkészítési szakaszában becsült költségeket meghaladta a beruházás értéke, ezért 2017-ben a kormány további 302 millió forint támogatást adott a munkálatokhoz. Felújították a Rát Mátyás tér 2. szám alatti épület, az Öregtemplomot, a Kossuth Lajos utca 16. szám alatti épület, az Iskolát, a Konvent épületét a Szeretetházat, a Templomkertet és az utcai kerítést. A komplexum új óvodával és tornateremmel is gazdagodott.

Az új épületek a régiekkel összefonódva körülölelik az „evangélikus szigetet”. Mindez szimbolizálja az új építések lezárultát, az Insula Lutherana teljessé válását. Az épületegyüttes felújítása nem csak az evangélikus egyházat gyarapítja, hiszen olyan értékeket rejt magában, amelyek mindenki számára bemutatásra érdemesek.

Átadták az evangélikus szigetet Újvárosban

A Kossuth utcai református egyházat presbiterként képviseltem vasárnap az Insula Lutherana épületegyüttes ünnepélyes átadásán az evangélikus Öregtemplomban.http://www.dezsicsabaandras.hu/blog/2019/12/01/a-hit-osszekot-es-biztonsagot-ad/

Közzétette: Dr.Dézsi Csaba András – 2019. december 1., vasárnap

Kapcsolódó bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük